Auditorijos baimę gali įveikti kiekvienas

24/01/2010 20:57

 

Mokytoja

Atsistoti prieš auditoriją ir išrėžti kalbą – daugumai atrodo sunkiai įveikiama ir be galo jaudinanti užduotis. Mokslininkai teigia, kad auditorijos baimė – viena stipriausių baimių pasaulyje, lenkianti net mirties baimę. Visgi specialistai sako, jog ją galima įveikti ir išdrįsti atsistoti bei įtaigiai ir sklandžiai kalbėti prieš bet kokią auditoriją.

Deja, dažnai klaidingai manoma, jog oratorystė – tai įgimta savybė ir, jei nesi Dievo apdovanotas, tai nieko čia ir nepakeisi. Be abejo, įgimtos žmogaus savybės padeda lengviau išmokti oratorystės meno, tačiau įvaldyti jį gali tikrai kiekvienas.

Įmonės „Oratio lingua“, kurios pagrindinis tikslas mokyti savo klientus rengti viešas kalbas ir išraiškingai jas pristatyti, įkūrėjas, vadovas ir vyriausiasis konsultantas Chris Nichol teigia, kad kalbėti viešai, jei labai nori, gali išmokti kiekvienas.

„Viešasis kalbėjimas yra išmokstamas dalykas. Be abejo, vienas gali turėti daugiau talento dėliojant žodžius ir perteikiant idėjas, kitas mažiau, bet visi yra pajėgūs išmokti dinamiškai valdyti auditoriją“, – teigė Chris Nichol.

 

Mokėjimas sklandžiai ir įtaigiai kalbėti atveria ne vienas duris

Dažnai žmonės nelabai suvokia, kokios gali gauti naudos įveikę auditorijos baimę. Populiarėjant informacinėms technologijos, gyvas žmonių bendravimas tampa paviršutiniškesnis, jam skiriama vis mažiau laiko. Tačiau bet kuri kultūra yra paremta bendravimu, o kalbėti viešai yra vienas iš svarbiausių bendravimo būdų.

„Bėgant laikui, žmonės ima vis dažniau bendrauti paviršutiniškai, trumpai ir stengiasi išvengti formalumo. Jie pradeda labiau pasitikėti technologijomis negu savimi ir savo natūraliais gabumais. Tie, kurie domisi viešuoju kalbėjimu, pastebi, jog šiandienos oratoriai turi akivaizdžiai mažiau įgūdžių bei bendrųjų gabumų nei tie, kurie pasirodydavo publikai prieš 40 ar 50 metų. Svarbu prisiminti, kad efektyviausia priemonė yra pats kalbėtojas – jis pats visada sugebės geriausiai pateikti idėjas. Jis turi išmokti dirbti su šia priemone, o jau vėliau mokytis, kaip naudoti kitas. Juk prastas oratorius netaps geresnis vien todėl, kad jam duodame kompiuterį ir projektorių“, – teigė Chris Nichol.

Daugiau nei prieš 80 metų Kalifornijoje (JAV) įkurtas viešojo kalbėjimo klubas „Toastmasters International“, kuriame viešai sakomos kalbos ir bandoma įveikti auditorijos baimę, pasaulyje itin išpopuliarėjo. Šiuo metu jau įkurta per 12 500 klubų 106 šalyse, kuriuose aktyviai dalyvauja ketvirtis milijono žmonių. Klubo tikslas paprastas – leisti žmonėms tikėti savo jėgomis kalbant prieš auditoriją ir visapusiškai tobulėti.

Lietuvoje šiuo metu veikia trys šios organizacijos klubai. Kaip sako jau trejus metus Vilniuje gyvuojančio klubo „First Toastmasters of Lithuania“ viceprezidentas ryšiams su visuomene Dainius Kinderis, įveikus viešojo kalbėjimo baimę, atsiveria ne vienos durys.

„Įveikus auditorijos baimę, tampama ne tik puikiais kalbėtojais, bet ir klausytojais. Svarbu išmokti valdyti savo jaudulį ir paversti jį emocijomis, išmokti improvizuoti ir sklandžiai reikšti mintis, kad auditorija kalbėtoją suprastų. Pasitikintis, viešojo kalbėjimo baimę įveikęs žmogus laimės daugelyje gyvenimo situacijų“, – teigė D. Kinderis.

 

Nuo visuomenės lyderių iki studentų...

Paklaustas, kas dažniausiai domisi ir bando perprasti viešojo kalbėjimo paslaptis, įmonės „Oratio lingua“ įkūrėjas Chris Nichol sakė, kad tai labai įvairūs žmonės.

„Mūsų klientūra labai įvairi – nuo visuomenės lyderių ir veikėjų iki studentų. Tačiau dažniausiai viešojo kalbėjimo mokytis imasi verslininkai, politikai, vadovai ir teisininkai“, – pasakojo Ch. Nichol.

O „First Toastmasters of Lithuania“ atstovas Dainius Kinderis pasakojo, jo į jų klubo veiklą paprastai įsitraukia tie žmonės, kurie supranta, kiek daug jiems gali padėti mokėjimas sklandžiai ir įtaigiai kalbėti.

„Oratoriniai sugebėjimai yra išmokstami, įgyjami per praktiką, todėl juos reikia lavinti. Į klubo veiklą įsitraukia tie žmonės, kurie supranta, kad jų darbe, versle ar asmeninėje veikloje gali praversti stiprus pasitikėjimas savimi, motyvacija ir puiki iškalba“, – teigė D. Kinderis.

 

Mokomasi nustebinti ir įkvėpti auditoriją

Klubo „First Toastmasters of Lithuania“ rengiami susitikimai – tai vienas iš būdų, padedantis mokytis oratorystės meno.

„Tai labiau ne mokymai, o susitikimai, kurių metų mokomasi ir iš savęs, ir iš kitų. Klubo susitikimuose dalyvauja 20–30 žmonių, kurių daugumą sudaro klubo nariai. Kaskart jie turi išsidaliję skirtingus vaidmenis, pvz.: gramatiko, laiko fiksuotojo ar vertintojo, o tai ugdo įvairiapuses lyderio savybes“, – pasakojo D. Kinderis.

Tokie susitikimai vyksta tradiciškai du kartus per mėnesį. Per vieną vakarą kalbas sako apie 20 žmonių. D. Kinderio teigimu, tiek patyrusiems oratoriams, tiek naujokams čia yra sukuriama jauki atmosfera.

„Viešai pirmą kartą kalbantys žmonės dažnai bijo, kad bus išjuokti. Tačiau pas mus kalbėtojai susilaukia tik teigiamų įvertinimų. Taip tobulėja stipriosios kalbėtojo pusės, o smulkios klaidos greitai virsta teigiama patirtimi. Naujokai gali save išbandyti improvizacijų sesijoje. Čia apie temą jie sužino tik atėję į sceną. Na o klubo nariai dalyvauja pasiruoštų kalbų sesijoje, kur bando nustebinti ir įkvėpti visą auditoriją“, – pasakojo D. Kinderis.

Kiek kitaip iškalbos mokomasi įmonėje „Oratio lingua“. Žmonės čia dažnai ateina su gan konkrečiais pageidavimais ir, atsižvelgus į juos, bandoma padėti kiekvienam.

„Mokymai ir konsultacijos vyksta atsižvelgus į kliento pageidavimus. Mokymai gali vykti grupėje, sudarytoje iš 10–15 žmonių. Tuomet iš pradžių aiškinama teorija, o vėliau intensyviai praktikuojamasi. Galima dirbti ir su pavieniu asmeniu, kuriam padedama pasiekti konkretų viešojo kalbėjimo tikslą“, – teigė įmonės įkūrėjas Ch. Nichol.

Viešojo kalbėjimo esmė – tai, kad žmogus aiškiai, įtikinamai ir su pasitikėjimu išsako savo idėjas. Kai išmokstama įveikti baimę ir drąsiai bei sklandžiai kalbėti prieš bet kokią auditoriją, atsiranda pasitenkinimo jausmas. O kai kalbama nuoširdžiai ir su pasitenkinimu, auditorija tai pajunta, supranta ir įvertina.

„Tie, kurie bendrauja pasitikėdami, lengvai tampa lyderiais.“ (toastmasters-lt.webnode.com)

 

Šaltinis: Penki.lt